Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-01@15:06:05 GMT

سواد رسانه‌ای؛ انعطاف یا مقاومت

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۷۰۸۶۴۲

سواد رسانه‌ای؛ انعطاف یا مقاومت

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها، سعید رضایی*: در دنیای امروز رسانه‌ها به صورت گسترده و وسیعی در بین مردم جوامع مختلف ریشه دوانده‌اند، رسانه‌های جدید یکی پس از دیگر نمایان می‌شوند و شکل‌های نوینی از ارتباطات و رسانه در جهان در حال شکل گیری است.

با توسعه فناوری‌های نوین خصوصاً در حوزه سخت‌افزاری، در حوزه نرم‌افزاری نیز تحولات شگرفی را با سرعت بسیار بالا شاهد هستیم؛ البته توسعه و پیشرفت‌های سخت‌افزاری در راستای تأمین نیازهای نرم‌افزارها محقق شده است و پیشرفت توأمان رسانه‌ها در بعد سخت و نرم را شاهد هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با پیشرفت تکنولوژی، نسل‌های وب یکی پس از دیگری در حال شکل‌گیری هستند؛ در نسل اول وب، ارتباطات رسانه‌ای به صورت یک به چند بود و یک نفر محتوایی برای چندین کاربر تولید و ارسال می‌کرد، در نسل دوم ارتباطات چند به چند ایجاد شد و کاربرهای مختلف برای دیگران تولید محتوا می‌کردند و در واقع هم خودشان تولید کننده بودند و هم مصرف کننده.

در نسل سوم وب، علاوه بر ویژگی‌هایی که نسل‌های اول و دوم وب داشتند، ارتباط تعاملی گسترده‌تر شده و هوش مصنوعی نیز به قابلیت‌های وب اضافه شده است. قابلیت‌های هوش مصنوعی به افراد این امکان را می‌دهد که محتواهای مورد علاقه خود را خیلی ساده‌تر در اختیار داشته باشند و گاهاً بدون جست‌وجو هر لحظه محتوای جذاب و مورد علاقه خود را ببینند.

قابلیت‌های جدید وب که مورد استفاده در سایت‌های پراستفاده و شبکه‌های اجتماعی پرکاربر است، این امکان را برای صاحبان وب و شبکه‌ها فراهم می‌کند که به دلخواه و سلیقه خود محتوا را به کاربران ارائه کنند.

موتورهای جست‌وجو و شبکه‌های اجتماعی مجازی (اشتراک‌گذاری محتوا) بیشترین استفاده را از هوش مصنوعی برده و گاهاً با اعمال سلیقه، مقاصد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و… را دنبال می‌کنند.

در دیگر رسانه‌ها نیز شاهد استفاده از سیاست‌های جدید برای القای نظرات، فرهنگ‌سازی، اشاعه فرهنگی و سیاسی، تبلیغ، اقناع، باورمند کردن مخاطب هستیم؛ به گونه‌ای که تشخیص خوب از بد، خوب از خوب‌تر و بد از بدتر برای افراد سخت می‌شود.

بسیاری از رسانه‌ها در راستای اهداف و برنامه‌های از پیش تعیین شده خود، به جای آنکه واقعیات را به آن صورتی که بوده و هست نشان دهند، با بازنمایی موضوع به گونه‌ای که مد نظر آنها است، روایتی جدید از موضوع به مخاطب خود ارائه می‌کنند.

بازنمایی و واگویی مسائل با نشانه‌گذاری‌های متعدد و مختلف آنقدر با ظرافت و دقت همراه است که بسیاری از مخاطبان حتی متوجه نفوذی که در ذهنشان صورت گرفته نمی‌شوند؛ واقعیت و خلاف آن به گونه‌ای با هم ترکیب می‌شود که محلولی شفاف پیش روی مخاطب قرار می‌دهد که ذره‌ای از ترکیبات آن مشخص نیست و همه جزئیات به صورت یک کل نمایان می‌شود.

در این شرایط استفاده از رسانه نیازمند داشتن ابزارهایی برای تشخیص این است که بدانیم از کدام منابع استفاده کنیم؟ از هر منبع چگونه استفاده کنیم؟ از هر منبع به چه میزان استفاده کنیم؟ از کدام منبع در چه زمانی استفاده کنیم؟ به کدام شبکه اجتماعی می‌توان اطمینان کرد؟ هدف رسانه از انتشار این موضوع چیست؟ ما کجای این پازل گسترده قرار گرفته‌ایم؟ چگونه تأثیر پذیرفته‌ایم و یا می‌پذیریم؟ چه تأثیری می‌توانیم داشته باشیم؟ و سوالات متعدد دیگر.

سواد رسانه‌ای ابزار مهمی برای این تشخیص‌ها و پاسخ به سوال‌های مطرح شده و سوال‌هایی است که ممکن است مطرح شود. البته بدون داشتن سواد رسانه‌ای ممکن است نه تنها جوابی به این موضوعات نتوانیم بدهیم بلکه ممکن است این سوالات برای ما مسئله نباشد.

نداشتن سواد رسانه‌ای باعث می‌شود تا مثل یک زندانی در دام سایت‌ها و شبکه‌های مختلف اسیر شویم؛ اسارتی که خودمان هم خبر نداریم که اسیری هستیم که زندان‌بان به سلیقه خودش به ما خوراک می‌دهد.

در مقابل این رویه، گاهاً مقاومت‌های شدیدی همچون فیلترینگ مطرح می‌شود. همانگونه که در کشور ما بسیاری از سایت‌ها و یا برخی از شبکه‌های اجتماعی فیلتر هستند.

سوال اصلی اینجاست که آیا فیلترینگ چند سایت و چند شبکه اجتماعی می‌تواند جامعه ما را از قرار گرفتن در یک اسارت نجات دهد؟ قطعاً پاسخ منفی خواهد بود چراکه با وجود فیلترینگ، مسیرهای متفاوت و متعدد دیگری برای استفاده از این سایت‌ها و شبکه‌ها وجود دارد.

در مقابل مقاومت می‌توان گزینه‌های مختلفی را مطرح کرد؛ یکی از گزینه‌ها بی‌خیالی است که این گزینه هم مانند مقاومت خشک نمی‌تواند اثرگذار باشد و شاید بی‌بند و باری‌های بیشتری را در فضای مجازی به ارمغان آورد.

گزینه دیگری که در بین گزینه‌های مقاومت و بی‌خیالی قرار دارد، انعطاف است؛ انعطافی که باید همراه با سواد رسانه‌ای باشد تا بتواند اثرگذاری بیشتری در مواجهه با پیام‌های رسانه‌ای به ما بدهد.

انعطاف نیز نوعی مقاومت است که هوشمندانه‌تر از مقاومت خشک است؛ انعطافی که باید همراه با شناخت مناسب باشد؛ شناخت از اینکه بدانیم کی، کجا، چگونه و به چه میزانی از چه رسانه‌ای استفاده کنیم و در مقابل هر نوع پیام چه نوع واکنشی داشته باشیم.

قبلاً دروازه‌بانی پیام‌های رسانه‌ای را سردبیران خبرگزاری‌ها و مطبوعات انجام می‌دادند و حالا با توجه به تولید و توزیع انبوهی از پیام‌های رسانه‌ای که هر کدام از منبعی منتشر می‌شوند، همه افراد باید دروازه‌بان خبر باشند و برای خود سردبیری کنند.

اگر در گذشته دروازه‌بان‌های خبری برخی از خبرها را انتخاب و برخی را رد می‌کردند، اکنون دیگر فرصتی نیست که یک دروازه‌بان برای همه افراد این کار را انجام دهند و لازم است که هر فردی فنون دروازه‌بانی را فرا بگیرد و استفاده کند.

سواد رسانه‌ای نباید مانع و دیواری در مقابل اینترنت، ارتباطات، سایت‌ها، شبکه‌ها و فضای مجازی باشد بلکه باید این انعطاف را در افراد ایجاد کند که از هر سایت، شبکه و کانالی بتوانند بهترین استفاده را داشته باشند.

سواد رسانه‌ای باید ما را اینقدر توانمند کند که هوش مصنوعی شبکه‌های جدید و نرم‌افزارهای اجتماعی نتواند ما را آنقدر مجذوب خود کند که در تصمیم‌گیری‌ها برای انتخاب مسیرمان در گشت و گذار در فضای مجازی اختیار خود را از دست دهیم؛ بلکه بتوانیم مدت زمان حضور و نحوه استفاده از این شبکه‌ها و کانال‌ها را خودمان انتخاب کنیم.

سواد رسانه‌ای ابزاری توانمند برای ما است تا بتوانیم در هنگام جستجوی اینترنتی بهترین نتایج جست‌وجو را برای خودمان انتخاب و دنبال کنیم و مسیرهای ساده‌تر و دسترسی‌های اولیه به نتایج جست‌وجو ما را از ادامه بررسی باز ندارد.

سواد رسانه‌ای باید ما را آنقدر انعطاف‌پذیر کند که نه از این طرف بوم افتاده و اسیر هوش مصنوعی سایت‌ها و شبکه‌های جدید شویم و نه از آن طرف بوم افتاده و خود را از دسترسی به محتواهای مناسب نیز محروم کنیم.

* دانشجوی دکتری علوم ارتباطات

کد خبر 5123734

منبع: مهر

کلیدواژه: سعید رضایی بوشهر سواد رسانه ای ویروس کرونا شیراز خطبه های نماز جمعه آمار کرونا شهرکرد کرمانشاه گرگان بوشهر شهرستان کرج شیوع کرونا ایام فاطمیه زلزله آلودگی هوا آتش سوزی سواد رسانه ای استفاده کنیم دروازه بان هوش مصنوعی سایت ها شبکه ها رسانه ها جست وجو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۰۸۶۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام حماس به گروه‌های مقاومت درباره مذاکرات

هیئت حماس برای تکمیل گفت‌وگوها و بررسی پیشنهاد آتش‌بس قاهره را ترک کرد و قرار است مجددا با یک پاسخ مکتوب به مصر بازگردد.

به گزارش مشرق، جنبش حماس در نامه‌ای به سایر گروه‌های مقاومت فلسطین اعلام کرد هیئت این جنبش به قاهره رفت و مذاکراتی درباره پیشنهاد اخیر آتش‌بس انجام داد. این هیئت به توضیحات و نکات میانجی‌های مصری و قطری درباره جزئیات پیشنهاد اخیر گوش داد.

به گزارش رسانه‌های مصری هیئت حماس به ریاست خلیل الحیه شامگاه دوشنبه قاهره را ترک کرد.

این رسانه‌ها گزارش دادند هیئت حماس مجددا با یک پاسخ مکتوب به قاهره بازمی‌گردد.

دوشنبه سامح شکری، وزیر خارجه مصر از وجود پیشنهادی درباره آتش‌بس غزه خبر داد و از طرف‌های فلسطینی و اسرائیلی خواست آن را بررسی کنند.

خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک منبع آگاه در مذاکرات اعلام کرد احتمالا حماس به پیشنهاد تل‌آویو برای آتش‌بس چند مرحله‌ای که شنبه آن را دریافت کرده است، پاسخ بدهد.

به گفته این منبع، این پیشنهاد شامل آزادی کمتر از ۴۰ اسیر در ازای آزادی فلسطینی‌ها از زندان‌های رژیم صهیونیستی است. مرحله دوم نیز شامل یک دوره آرامش پایدار است. بعد از مرحله اول رژیم صهیونیستی اجازه آزاد تردد بین شمال و جنوب غزه را خواهد داد و نیروهای این رژیم به صورت جزئی از نوار غزه عقب نشینی خواهند کرد.

روزنامه هاآرتص نیز نوشت یک هیئت اسرائیلی امروز (سه شنبه) برای برگزاری مذاکرات با مسؤولان مصری درباره خواسته حماس برای آتش‌بس کامل در غزه به قاهره می‌رود. محور مذاکرات این خواسته حماس است.

گزارش‌های رسانه‌های عبری زبان روز دوشنبه نوشتند که فضای انتظار بر دولت اشغالگر حاکم است و در انتظار پاسخ جنبش مقاومت اسلامی (حماس) به پیشنهاد مصر در مورد توافق احتمالی بین ۲ طرف است. این رسانه‌ها اشاره کردند که رفتن هیئت رژیم صهیونیستی طی سه‌شنبه به قاهره به پاسخ حماس بستگی دارد.

وبگاه Ynet روز دوشنبه گزارش داد که «اسرائیل در میان فضای بدبینانه منتظر پاسخ حماس است» این وبگاه افزود که مقامات صهیونیست نسبت به پاسخ حماس به پیشنهاد مصر که بیشتر آن با موافقت این جنبش تدوین شده است خوش‌بین نیستند.

اگر هیئتی به قاهره برود، از نمایندگان سرویس اطلاعاتی اسرائیل (موساد)، سرویس امنیت عمومی (شین بت) و ارتش اشغالگر در سطح تیم‌های حرفه‌ای خواهد بود، نه مقامات ارشد.

منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • ساعت پخش زنده بازی النصر و الخلیج ‌از تلویزیون +شبکه سه و پخش آنلاین
  • احضار فعالان رسانه‌ای به‌دلیل انتشار مطالبی کذب درباره نیکا
  • اعلام جرم دادستانی تهران علیه برخی از فعالان رسانه‌ای به‌دلیل انتشار مطالب کذب درباره پرونده نیکا شاکرمی
  • اعلام جرم دادستانی علیه برخی فعالان رسانه‌ای درباره پرونده نیکا شاکرمی + جزئیات
  • پخش زنده بازی‌های فوتبال امروز چهارشنبه ۱۲‌ اردیبهشت از تلویزیون + سایت آنتن و آپارات
  • ابداع صفحات خورشیدی خم شونده و قابل شستشو 
  • پخش زنده بازی‌های فوتبال امروز سه‌شنبه ۱۱‌ اردیبهشت از تلویزیون + سایت آنتن و آپارات
  • پیام حماس به گروه‌های مقاومت درباره مذاکرات
  • مقاومت کسب و کارهای کوچک اینستاگرامی در مقابل فیلترینگ
  • خواننده خانم قبل از انقلاب، سریال پایتخت را توقیف کرد!